Stress

Stress är kroppens och hjärnans sätt att möta en utmaning. När stressreaktionen drar igång höjs vår beredskap och vi blir fokuserade på att göra det vi ska. Kortvarig stress är alltså inte bara något helt naturligt, utan direkt nödvändigt. Men om stressen blir långvarig och vi inte får möjlighet att återhämta oss kan stressen bli ett problem. Vi kan börja känna av symtom som oro, nedstämdhet och störd sömn. Och när känslan av krav ökar blir det lätt så att vi börjar göra avkall på det som ger oss energi och får oss att må bra —
vi jobbar allt mer, hoppar över träningen och struntar i att träffa vänner. Vi har hamnat i en negativ spiral. 

Symtom

Stress kan ta sig många olika uttryck. Ofta förekommande problem är svårigheter med sömnen, huvudvärk, hjärtklappning och värk, minskad sexlust, koncentrationsproblem och overklighetskänslor. Humöret påverkas ofta och vi kan känna ångest, rastlöshet, irritation och ledsamhet, uppleva gråtattacker och känna oss distanserade till våra känslor. När stressen kommer svarar vi ofta med att jäkta och skynda, vi slutar ta pauser och prioriterar bort det som är avkopplande och lustfyllt. 

Behandling

I behandling arbetar vi för att kartlägga problemen, komma tillrätta med grundläggande behov som sömn och motion, hitta balans mellan ansträngning och återhämtning och ta steg mot det liv du vill leva. 

Om du behöver hjälp för att komma tillrätta med din stress, kontakta mig på stefan@stefanpagreus.se